Locoburgemeester Victor Everhardt heeft per direct het zaalverhuurbedrijf K-Sjot aan de Oude Gracht gesloten. Dit heeft hij gedaan omdat een van de exploitanten van K-Sjot betrokken zou zijn geraakt bij een geweldsincident waarbij de desbetreffende exploitant gasten van het naastgelegen horecabedrijf Buck’s BBQ House zou hebben bedreigd. ‘Door dit soort incidenten vindt er een sfeerverandering plaats op de Oude Gracht’, aldus bezoeker Eline.

Horecabedrijf Buck’s BBQ House, als enige gevestigd naast K-Sjot, wil zich niet uitlaten over de situatie die heeft voorgevallen. De bedrijfsleider meldt dat zij op de desbetreffende avond niet aanwezig was en zich er graag buiten wil houden. Zij meldt ook dat de situatie die heeft voorgevallen iets is wat onderling opgelost moet worden.

Over de sfeer die onder de horecaondernemers aan de Oude Gracht heerst, wil de bedrijfsleider van Buck’s BBQ House zich ook niet uitlaten. Restaurant Farah, gevestigd naast Buck’s zegt weinig mee te hebben gekregen over het voorval en ervaart de sfeer onder de ondernemers aan de Oude Gracht als prettig. ‘Wij zitten hier pas net gevestigd, maar het contact met andere ondernemers aan de Oude Gracht is tot nu toe als prettig ervaren. Wel is het jammer dat er dit soort dingen voorvallen’, aldus een medewerker van Farah.

Voor Eline (24) komt de sluiting van K-Sjot als een verassing. Zij was vaak in K-Sjot te vinden en heeft de sfeer hier meestal als prettig ervaren. Wel was het vaak erg druk waardoor er gevaarlijke situaties konden ontstaan. ‘Zelf ben ik nooit terecht gekomen in een gevaarlijke situatie, maar doordat het vaak erg druk was ontstonden deze situaties wel. Soms ging het om een ruzie die plaatsvond en soms stonden mensen gewoonweg te dicht op elkaar waardoor het erg benauwd werd.’ Zelf heeft Eline een aantal bijbaantjes gehad in de horeca aan de Oude Gracht en zij vindt dat de sfeer de afgelopen jaren wel degelijk is veranderd. ‘Vroeger was het gezellig op de terrassen en ook onder de verschillende horecagelegenheden die aan de Oude Gracht te vinden waren. Nu is het nog steeds gezellig op de terrassen maar onderling wordt er minder ondernomen en is de gezelligheid naar mijn idee wel een beetje verdwenen’ aldus Eline. Van het voorval dat heeft plaats gevonden tussen K-sjot en Bucks’s heeft Eline weinig meegekregen. Zij weet niet over welke exploitant het gaat en kent de exploitanten ook niet goed.

Eerder is er al een waarschuwing uitgedeeld aan de betreffende exploitant van K-Sjot naar aanleiding van een ander voorgevallen incident. Sjoukje Volten, communicatieadviseur van de gemeente Utrecht, meldt dat het eerder voorgevallen incident ook te maken heeft met een geweldsconflict waarbij de exploitant van K-Sjot betrokken was.

Volten geeft aan dat er van een exploitant verwacht wordt dat deze de-escalerend optreedt als er een incident dreigt plaats te vinden. Dit is in deze situatie en tijdens het eerder voorgevallen incident niet gebeurd, dit heeft ertoe geleid dat het bedrijf door de gemeente gesloten is.

K-Sjot is een zaalverhuurbedrijf die in een van de werfkelders aan de Oude Gracht in Utrecht de mogelijkheid bood voor het organiseren van feesten.  De vergunning die K-Sjot heeft, is door de gemeente ingenomen. K-Sjot heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het besluit van de gemeente Utrecht en geeft aan zich de komende tijd hierop te willen richten.