De CoolCat: een grote winkelketen waar je van houdt, of niet. Afgelopen maart is deze failliet verklaard. Al langere tijd verkeerde de keten zich in slecht weer. Maar, de lange, warme zomer van vorig jaar en de daarop volgende zachte winter zou het laatste zetje hebben gegeven. Oprichter Roland Kahn laat na zijn faillissement een schuld van circa 30 miljoen achter.

Uit grote gekleurde posters op de ramen van de CoolCat in Utrecht blijkt dat de winkel een grote faillissementen uitverkoop houdt. De winkel is open tot eind juli, volgens een werknemer van dit filiaal. Niks wordt bewaard, want zelfs de hangertjes en de paspoppen moeten er aan geloven. Ondanks deze uitverkoop is het redelijk rustig. ‘Ik ben helemaal flabbergasted dat de winkel überhaupt nog open is?!’, zegt een voorbijganger tegen iemand van het personeel. Ze voeren een uitgebreid gesprek en dit weerspiegeld direct de werkhouding. Veel is er niet te doen voor het personeel. Ze zijn voornamelijk bezig met kletsen en kartonnen dozen plat maken.

In de periode van maart tot heden is veel gebeurt. Nadat de winkel failliet is verklaard, volgde er een doorstart. De oud-eigenaar en oprichter Roland Kahn was hierbij betrokken. Retail Beheer zou 56 van de 80 filialen voort zetten. Zonder succes. Op dit moment gaat CoolCat enkel verder als een webshop voor kinderkleding onder de naam CoolCat Junior. Dit, omdat de kinderkleding online het beste verkoopt.

Deze vorm van doorstart heeft meerdere gevolgen. Om te beginnen verliezen honderden mensen hun baan. Toch staat er voor de ingang van de Utrechtse CoolCat een bord dat mensen op roept om hier te solliciteren. ‘We hebben onder andere werknemers nodig om de winkel uit te ruimen’, aldus een werknemer van de Coolcat. Daarnaast is de inventaris van de fysieke winkels geworden nu het verder als een webshop. Daarom wordt deze nu volledig geveild. Elke week wordt de inboedel van vier filialen geveild. Van etalage poppen, tot toonbanken. Je kunt het zo gek niet bedenken. Altijd al een roze paspop willen hebben? Dan is dit je kans!