Utrecht kleurde afgelopen zaterdag in alle kleuren van de regenboog tijdens de derde editie van de Canal Pride. Op de Oudegracht voer een stoet van 47 versierde boten, toegejuicht door vele aanschouwers. Het publiek stond rijen dik langs de Oudegracht, veelal gehuld in gekleurde kleding en glitter. Deelnemers en toeschouwers vroegen aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap en vierden samen de liefde. Het motto van de Pride dit jaar was 'The Magic is You'.

Om twee uur begon de stoet van boten met een tocht vanaf het Ledig Erf en ze voeren in noordelijke richting over de Oudegracht. Maar liefst 47 boten, onder andere van RTV Utrecht, de HKU, COC Midden-Nederland en RUBBER voeren mee. Ook burgemeester Van Zanten voer voorbij, zwaaiend naar de Utrechters op de kade. Voor het eerst was er dit jaar een biculturele boot, met mensen van verschillende kleur en cultuur, een initiatief van de organisaties Colored Collective en Respect2Love.
De deelnemers hebben er alles aan gedaan om er een mooi feest van te maken. Sommige boten waren versierd met grote hartjes ballonnen en gekleurde vlaggen, en ze schoten om de paar honderd meter confetti de lucht in. Een aantal hadden thema’s, zo was iedereen op de boot van PANN zwartgekleed en op bij RUBBER was iedereen gekleed in dierenprint. Op de zijkanten van een aantal boten hingen spandoeken met spreuken zoals: “Gewoon je zelf zijn”, of: “Wat zie je er heerlijk  uit”. Ook klonk luide muziek en werd er volop gedanst. De deelnemers spoorde de bezoekers op de kant aan om mee te dansen en zingen. De muziek bestond vooral uit klassiekers, zoals nummers van Whitney Houston en ABBA.

Het aantal is nog niet bekend gemaakt, maar dat er veel mensen waren, dat was duidelijk. Het publiek was gemengd, er liep van alles rond. Van Drag-Queens, gehuld in de mooiste outfits, tot hetero’s die met regenboogvlaggen om hun schouders liepen en ook van het feest wilden genieten. Bezoekster Eva (26) is enthousiast over het evenement: “Ik vind de Canal Pride een geweldig feest. Het is de eerste keer dat ik het bezoek, maar ben van plan om volgend jaar zeker weer te gaan. Er hangt een relaxte en gezellige sfeer. Ik ben zelf hetero, maar ben altijd in voor een feestje!”

En gefeest werd er zeker, tot in de late uurtjes. Nadat de boottocht was afgelopen, ging het feesten in Utrecht gewoon verder. Zo was er onder andere de Street Party, dat dit jaar nog groter was dan voorheen. Ook het maandelijks gay feest van RUBBER, die dit jaar het Jacobskerkhof weer omtoverde tot misschien wel de grootste out-door club van Nederland was een succes. De avond ging vervolgens nog verder in onder andere de Pride Night in TivoliVredenburg.