UTRECHT- Senna is 18 jaar, van Marokkaanse komaf en moslima. Maar hoe is het in deze tijd met de PVV als grote partij in Nederland om een hoofddoek te dragen? “Ik ben heel erg voor het feit dat iedereen gewoon lekker mag doen en dragen wat je wilt”

Senna wil zichzelf houden aan bepaalde regels en richtlijnen die haar geloof haar geven. Ze draagt een hoofddoek en bedekkende kleding over haar armen en benen.

Ze ging langs de kledingswinkels van Utrecht om te kijken wat ze als moslima wel en niet mag dragen.

Volgens Senna hoor je de laatste tijd in de politiek ook vaker dat partijen boerka’s willen verbieden en dit vindt ze erg jammer. Ze heeft niks tegen de boerka en is ook niet helemaal voor. “Maar ik ben heel erg voor het feit dat iedereen gewoon lekker mag doen en dragen wat je wilt. Ik heb tegen niemand iets. Als iemand halfnaakt wilt lopen is dat voor mij geen probleem en als iemand helemaal bedekt wil lopen ook niet.” Senna vind dat de politiek gewoon iedereen lekker moet laten dragen wat je wilt als het gaat om kleding.

Senna is Islamitisch opgevoed en daarom draagt ze een hoofddoek en bedekkende kleding. Het geloof speelt een hele grote rol in haar leven. “Ik bid echt elke dag minimaal vijf keer. Ik probeer mijn leven zo te leven zoals de profeet ons ooit geleerd heeft. Het is echt iets waar ik dagelijks mee bezig ben.”

Zo ook als ze kleding koopt. Als Senna de H&M in loopt en richting de shirtjes wandelt, valt haar oog gelijk op een kort felgekleurd shirtje. “Dat zou ik nou echt nooit aantrekken. Ik vind dit shirt veel te verhullend en te bloot. Ik respecteer vrouwen die hier wel in willen lopen, maar ik zou dit niet aantrekken.” Of ze het mist in de zomer? “Nou ik kan inderdaad geen kort broekje aan of een kort shirtje volgens mijn geloof maar luchtigere rokken zijn al hartstikke fijn met het warme weer hoor.”

Als Senna vervolgens jurken ziet hangen in allerlei verschillende kleuren en modellen, bekijkt ze deze aandachtig. “Ik moet zeggen dat ik het af en toe wel lastig vind als ik een hele leuke jurk zie maar deze net te blote schouders of blote armen heeft bijvoorbeeld. Maar het is al snel op te lossen door hier een shirtje met lange mouwen onder aan te doen.” Ze draagt liever ook geen al te strakke kleding. De huid is dan weliswaar bedekt maar het is dan wel zo dat je de vormen van een lichaam erg goed kan zien. Het idee van een hoofddoek en bedekkende kleding is dat je je schoonheid bewaart voor de mensen die dicht bij je staan zoals bijvoorbeeld je man en je gezin. “Thuis draag ik de hoofddoek dus ook niet tenzij er mensen op bezoek komen die niet dicht bij ons staan als gezin. Maar ik ga bijvoorbeeld ook naar een sportschool speciaal voor vrouwen en hier doe ik mijn hoofddoek ook af.” Het gaat volgens Senna om de schoonheid niet tonen richting alle mannen. Je kunt het dragen van een hoofddoek zien als bescheidenheid, dat is haar altijd geleerd. “Ik voel me er fijn bij en hoe meer je jezelf bedekt hoe mooier het is voor als mensen je helemaal zien die dichtbij je staan”, vertelt ze.

Senna verlaat de H&M en loopt een andere kledingwinkel in, hier loopt ze vervolgens naar de zwemkleding. Ze bekijkt een aantal bikini’s en badpakken en verteld wat ze hiervan denkt. “Wanneer ik ga zwemmen draag ik tegenwoordig een boerkini, die heb ik online aangeschaft. Dat zwemt eigenlijk wel hartstikke fijn. Zo kan ik toch lekker het water in en lekker zwemmen en hou ik me toch aan de richtlijnen van mijn geloof.”

Uiteindelijk loopt ze de laatste winkel uit. Senna heeft 2 nieuwe shirts aangeschaft voor de zomer. Hier gaat ze een shirt met lange mouwen onder dragen zodat ook haar armen grotendeels bedekt zijn. Ze vindt het soms gek dat mensen denken dat het onderdrukt zou zijn wanneer een vrouw bedekt gekleed over straat gaat. “Mensen uit mijn cultuur zien namelijk soms een vrouw halfnaakt over straat lopen en denken: “wat een mannencultuur, deze vrouw wordt onderdrukt door de mannencultuur om zo over straat te gaan”, beslist Senna ten slotte.