Zwitserland Toerisme heeft donderdag 12 oktober 2017 de pop-up gallery ‘Schilderachtig Zwitserland’ op station Utrecht Centraal geopend. Vier Instagram-fotografen hebben vorig jaar afzonderlijk van elkaar een fotoreportage gemaakt in een aantal Zwitserse steden. Elke fotograaf moest als opdracht een ander jaargetijde fotograferen. Er zijn 32 foto’s uitgekozen om te exposeren aan voorbijgangers. Dezen kunnen de foto’s offline ‘liken’ en ‘sharen’. De pop-up gallery is tot en met 15 oktober gratis te bezichtigen boven spoor 20/21.

Zwitserland Toerisme werkt samen met vier Instagram-fotografen en twee beeldend kunstenaars. In het voorjaar is de Nederlandse Eelco Roos naar de stad Berner Oberland gereisd. De Vlaamse Michiel Pieters bezocht in de zomer de stad Ticino. De Nederlandse Claire Droppert ging in de herfst naar de regio Luzern Vierwoudstedenmeer. De regio Graubünden werd in de winter door de Belgische Johan Lolos gefotografeerd.  Deze fotografen delen hun prachtige foto’s voornamelijk op het social media-platform Instagram. De twee beeldende kunstenaars, Sophie Bekkering en Hjalmar Riemersma, maken tijdens de tentoonstelling schilderijen van de foto’s. Ook zijn er elk uur typisch Zwitserse alphoornspelers te horen.

De pop-up gallery is bedoelt om mensen Zwitserland op een andere manier te laten zien. Dit doet Zwitserland Toerisme door bezoekers een audiotour aan te bieden. De audiotour is ingesproken door de vier  fotografen. Bezoekers kunnen hun favoriete foto’s offline ‘liken’ en ‘sharen’.  Onder de foto’s hangt een knop in de vorm van een hartje, wanneer bezoekers hierop drukken is de foto ‘geliked’. Het totaal aantal likes van een foto is te zien onder de foto. De foto’s kunnen ‘geshared’ worden door een ansichtkaart te versturen per post naar vrienden of familie. Dit is allemaal gratis.

Zwitserland Toerisme maakt met dit project vooral reclame om het Nederlandse toerisme een beetje aan te wakkeren. Dagelijks vertrekt er een rechtstreekse ICE International trein vanaf Utrecht Centraal naar Zwitserland. Binnen iets meer dan zes uur zijn reizigers in het Noord-Zwitserse Basel. Vanuit daar ligt de weg naar het prachtige land helemaal open.